Sayfalar

28 Temmuz 2012 Cumartesi

MÜMİNLER KARDEŞTİR.


MÜMİNLER KARDEŞTİR.


ALLAH (CC.) Kuran’ı kerimin bir çok ayetinde gerek kullarının kendisiyle
gerek gönderdiği elçileri(Peygamberleri) ile ve gerekse  kullarının  kendileri ile ilgili olarak aralarındaki  ilişkilerde  nasıl hareket etmelerini  açıklamıştır.
YAKLAŞAN RAMAZAN MÜNASEBETİYLE ;HUCURAT SURESİ 10-11-12 AYETLERİ İLE İNSANLAR ARASIDAKİ MÜNASEBETLERİN NASIL OLMASI YÖNÜNDEKİ HUSUSLARI  İMANIN TADINA VARMAK İÇİN BİR KEZ DAHA HATIRLAYALIM.  


10. İnnemel mü'minune ıhvetün fe aslihu beyne ehaveyküm vettekullahe lealleküm türhamun    

11. Ya eyyühellezıne amenu la yeshar kavmün min kavmin asa ey yekunu hayram minhüm ve la nisaüm min nisain asa ey yekünne hayram minhünn ve la telmizu enfüseküm ve la tenabezu bil elkab bi'sel ismül füsuku ba'del iman ve mel lem yetüb fe ülaike hümüz zalimun    

12. Ya eyyühellezıne amenütenibu kesıram minez zanni inne ba'daz zanni ismüv ve la tecessesu ve la yağteb ba'duküm ba'da e yühıbbü ehadüküm ey ye'küle lahme ehıyhi meyten fe kerihtümuh vettekullah innellahe tevvabür rahıym    

Mealen;
Rahman ve Rahim ALLAH adıyla.

10. Mü'minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah'a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.   

11. Ey iman edenler! Sizden bir topluluk bir diğerini alaya almasın. Ne malum belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da diğer kadınları alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Birbirinizi (daha doğrusu kendinizi)karalamayın, birbirinize kötü lakaplar takmayın ve  kötü lakaplarla çağırmayın. İmandan sonra fasıklık ne kötü bir namdır! Kim de tövbe etmezse, işte onlar zâlimlerin ta kendileridir.    

12. Ey iman edenler! Zandan çok sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir. 

Kısaca açıklamak gerekirse ;
1-  Müminler kardeştir.
2-  Kardeşlerin arasını düzeltin.
3-  Allaha karşı gelmekten sakının ki Allah size merhamet etsin
4-  Hiç kimseyle alay etmeyin
5-  Kimseyi karalamayın
6-  Kötü isimler takmayın
7-  Çokça tevbe edin
8-  Zandan çok kaçının(En büyük şer güçtür! .Var olmayan, ya da var olması mümkün olmayan şeyleri imkân dahilinde göstererek bilinci adeta esir eder.)
9-  Kimsenin kusurunu ve mahremiyetini araştırmayın
10-Gıybet etmeyin(Bir kimsenin, kendisi için söylenenleri duyduğu zaman hoşlanmayacağı, kalbinin kırılacağı bir sözünü, hâlini veya hareketini arkasından bulunmadığı yerde söylemek, hareketiyle göstermek veya îmâ etmek. Dedi-kodu)
11-Gıybet ölü kardeşinin etini yemek gibidir, bu ise çok tiksinti verici bir şeydir.

Ramazan ayında tükettiğimiz gıdalar aslında her gün tükettiğimiz gıdalar olmasına rağmen bize nasıl  farklı bir lezzet hissettiyorsa , ayetlerin açıklamasındaki husulara riayet ederek; Rabbim  hidayetiyle  hepimizin imanın tadına varmamızı nasib etsin.

Cihan GÜVEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder